Het proces naar de Transitievisie Warmte
In de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland zijn we in december 2020 gezamenlijk gestart met het traject om te komen tot de Transitievisie Warmte. Meerdere redenen lagen ten grondslag aan deze samenwerking. Allereerst lijken we als drie gemeenten zowel qua bebouwingstructuur, woningenbestand en aanbod van verschillende duurzame warmtebronnen op elkaar. Daarnaast wordt door samen te werken optimaal gebruik gemaakt van elkaars kennis en ervaring en is de gezamenlijke aanpak efficiënter. Tenslotte werken we in OWO-verband ook al op andere thema’s samen.
De gemeente heeft een regierol, maar de warmtetransitie is een opgave voor veel verschillende partijen en uiteindelijk krijgen alle inwoners er direct mee te maken. We hebben er daarom voor gekozen om zowel bij inwoners als professionele stakeholders input op te halen voor deze Transitievisie Warmte. Zo borgen we een zo breed mogelijk draagvlak voor de warmtetransitie in onze gemeenten. In dit hoofdstuk leest u welke stappen zijn gezet om in gesprek te gaan met en gebruik te maken van de kennis van inwoners en organisaties.
Inspiratie: Kranendonk verduurzaamt
De warmtetransitie betekent dat niet alleen woningen van het gas af gaan. Ook bedrijfsgebouwen moeten op termijn van het gas af. Kranendonk Vastgoedonderhoud in Noordwolde (gemeente Weststellingwerf) is al goed bezig, met een nieuw klimaatneutraal bedrijfspand. Benieuwd wat Kranendonk Vastgoedonderhoud doet op het gebied van duurzaamheid? Bekijk het filmpje!